Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Odpustowe słodycze w domu

Z czym kojarzy nam się odpust? Z mnóstwem chińskich zabawek, balonikami, watą cukrową, rzędami straganów i … słodyczami! Kto z nas nie kupił kiedyś kolorowych i pięknie wyglądających słodyczy zapakowanych w przezroczystą folię?
 

Skąd się w ogóle wzięły odpusty?
Odpusty są związane z tradycją kościoła katolickiego, a dokładniej z uroczystością, którą obchodzi się na cześć patrona danej świątyni. I tak kościoły powstawały od IV wieku, a budowano je w miejscach śmierci, na cmentarzach i grobach pierwszych chrześcijan, by móc lepiej oddawać im cześć, a przy okazji – być bliżej miejsca kultu. Każdy kościół miał swojego patrona, a dzień, w którym obchodzono jego imieniny oznaczał święto dla całej parafii. Stąd właśnie wzięły się znane przez nas odpusty – chociaż dzisiaj kojarzą się nam raczej ściśle z wydarzeniami religijnymi. Świętuje się organizując procesje ciągnące się przez całe miasto oraz w obrębie terenu kościoła rozstawiając rzędy kolorowych straganów. I jeśli jako dzieci kochaliśmy odwiedzać takie miejsca, to już jako dorośli określamy je raczej jako tandetne (biorąc pod uwagę jakoś rzeczy, jakie są tam sprzedawane).
 

To samo dotyczy słodyczy
Pierniki w kształcie serca, z ciekawymi napisami, folie wypełnione kolorowymi cukierkami czy korale z precli to najpopularniejsze odpustowe słodycze. Szczególne branie mają zazwyczaj piernikowe serca, ponieważ kojarzą się one z festiwalem Emaus organizowanym każdego roku w pięknym Krakowie. A cukierki odpustowe? Wcale nie trzeba na nie czekać do kolejnych świąt, bo bardzo prosto wykonać je samodzielnie. Zwłaszcza, jeśli przeczytamy skład tych dostępnych na straganach… pełno w nich sztucznych barwników i polepszaczy, a przecież kiedyś korzystano z tradycyjnych receptur. I co na to poradzić? Co jeszcze możemy kupić na odpustowym straganie? Ciasteczka marcepanowe, różowe kostki z cukru (na które sprzedawcy mówią potocznie „anyżowe”, suszone śliwki w czekoladzie czy kokosowe ciasteczka. Często spotykamy też cukierki karmelowe, krówki, ciasta z konfiturą czy smakowe pianki.
 

Tych słodyczy nie można kupić w sklepie
Ale można je zrobić w domu. Na przykład, popularne i pyszne trufle czekoladowe – potrzebujemy do nich dwie tabliczki czekolady, pół kostki masła, pół szklanki śmietany 30 procentowej i dwie łyżki miodu. Najpierw gotujemy śmietanę na małym ogniu (żeby nam nie wykipiała), dodając do niej powoli czekoladę, masło i miód. Jeśli zobaczysz, że powstaje gęsta i jednolita masa, przełóż ją do innego naczynia i schłódź w lodówce przez jakiś czas. Potem uformuj z niej niewielkie kulki, które możesz posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, dodać rodzynek czy żurawiny. Smacznego!

Zobacz także

Skład cukierków z odpustu

Cukierki odpustowe

Co się kryje w odpustowych cukierkach

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.