Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Zdrowe przekąski: batony energetyczne

Zazwyczaj jest tak, że jeśli zmieniasz jeden nawyk w swoim życiu, inne rzeczy przychodzą same z siebie. I na przykład, jeśli zaczęłaś ćwiczyć, na pewno po jakimś czasie zainteresowałaś się ‘zdrowym odżywianiem’, odkryłaś, ile chemii zawierają sklepowe produkty i postanowiłaś zakasać rękawy i sama przygotować zdrową przekąskę dla siebie i najbliższych!

Domowe gotowanie
Dzisiaj zaproponujemy Ci batony energetyczne domowej roboty, które są zdrowym i o wiele tańszym odpowiednikiem batonów, które możesz kupić w sklepie. Przede wszystkim, jeśli zaczynasz przyrządzać posiłki lub przekąski samodzielnie w domowych pieleszach, po prostu wiesz co zawieraj! Może wydawać Ci się to niezbyt ważne, ale zrób eksperyment i porównaj kiedyś skład Twoich batonów z batonami zawiniętymi w kolorową folię. Jakie są jeszcze plusy samodzielnego gotowania? Oprócz znajomości składników, sama możesz je wybrać i dostosować do indywidualnych preferencji i potrzeb. Gwarantujemy, że po kilku razach na pewno szybko nabędziesz wprawy i gotowanie nie zabierze Ci dużo czasu!
 

Zdrowe batony
Batony energetyczne domowej roboty dzięki swoim właściwościom odżywczym i pobudzającym zyskują coraz większe grono fanów wśród osób uprawiających jakieś aktywności fizyczne. Sam sposób ich przygotowania jest dziecinnie prosty, bo głównie polega na mieszaniu składników, przełożenia ich do blaszki, ochłodzenia i podzielenia na części. Możesz zrobić kolejny eksperyment i policzyć, ile batoników wychodzi z jednej blaszki oraz przeliczyć, ile kosztuje jeden baton domowej produkcji w porównaniu z batonem ze sklepu. Zaskoczona?
 

Nasza propozycja przygotowania domowych batonów energetycznych
Tak jak wspomnieliśmy, składniki możesz wybrać zależnie od Twoich preferencji. Nasze batony składają się z:
- jednej szklanki drylowanych daktyli (pokrojonych w kawałeczki)
- jednej szklanki mieszanki orzechów (mogą to być orzechy z mieszanki studenckiej)
- garści nasion słonecznika
- połowy szklanki żurawiny i rodzynek
- dwóch łyżek miodu
Aby uzyskać idealną konsystencję, wszystkie składniki wymieszaj blenderem lub skorzystaj z pomocy robota kuchennego. Jeśli masa nie będzie się rozpadać, oznacza, że jest gotowa na przełożenie do blachy (zwykłej blachy do pieczenia, najlepiej małej, wcześniej wysmarowanej np. masłem, ale można po prostu użyć folii aluminiowej). Batony możesz posypać wiórkami kokosowymi. Potem odstaw blachę do lodówki na godzinę (co najmniej, idealne byłyby trzy godziny), a ostatnia rzecz przed zjedzeniem, jaką należy zrobić, to pokroić batony w paski. Życzymy smacznego!

Zobacz także

Zdrowe przekąski: batony domowej roboty

Zdrowe przekąski: wypieki warzywne

Zdrowe przekąski: batony musli

Zdrowe przekąski: domowe batoniki zbożowe

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.