Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Jak gotują Tajowie?

Zastanawialiście się kiedyś, co mają na stołach nasi odlegli tajscy sąsiedzi? Ich kuchnia kojarzy nam się już bardziej egzotycznie, z kokosami, owocami morza, ale i jedzeniem panierowanych owadów czy pająków. Z dnia na dzień kuchnia tajska zyskuje popularność na polskich stołach i w polskich miastach – otwiera się coraz więcej tajskich knajpek czy restauracji. Co powinniśmy wiedzieć o gotowaniu po tajsku?

Prawdziwa Tajlandia
Ich kuchnia to nie tylko połączenie wspaniałych smaków, ale także – filozofii. Tajowie to bardzo uduchowiony naród, który główne zasady, czyli harmonii i przyjemności, przekłada na wszystkie aspekty życia codziennego. W kuchni tajskiej znajdziemy również smaki z innych azjatyckich stołów, ponieważ tradycyjna kuchnia Tajlandii dojrzewała wraz z nawiązywaniem kontaktów z innymi krajami, na przykład Laosem, Birmą, Malezją, Kambodżą i potężnymi Chinami. Curry Tajowie zawdzięczają inspiracjom z kuchni indyjskiej, kiedy to w XVIII wieku przywędrowało do nich wraz z innymi przepisami kultury muzułmańskiej. Natomiast ostre papryczki chili do Tajladnii przywieźli Portugalczycy.

Zróżnicowanie regionalne
Tajlandia nie jest jednak jednolitym krajem. Kuchnia jest zróżnicowana regionalnie, chociaż wszyscy gotują wedle tej samej zasady pięciu smaków (harmonijnego połączenia słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, pikantnego oraz słonego) oraz z pozyskiwania tanich i łatwo dostępnych składników. Na przykład północ woli łagodniejsze smaki, mięso wieprzowe i kapustę, czyli bardziej europejsko. Natomiast już na wschód kuchnia tajska może być dla nas coraz bardziej zaskakująca, bo na stół podaje się przysmaki ze smażonych owadów (mrówek i koników polnych, ale czasem też szarańczy), albo żaby w pikantnym sosie! Na wschodzie zdecydowanie bardziej doprawiają potrawy chili i innymi ostrymi przyprawami. Z kolei południe słynie z największych na świecie plantacji palm kokosowych, a sama Tajlandia należy do głównego producenta oleju kokosowego i mleka kokosowego. Zresztą, mleka kokosowego na południu używa się praktycznie do każdego dania, od deseru, przez zupy, aż po danie główne. Tajowie mieszkający na południu jedzą również dużo owoców morza, takich jak kraby, kalmary, homary, krewetki czy kałamarnice. Brzmi smacznie?

Podstawa tajskiej kuchni: ryż
Tajowie jedzą ryż codziennie oraz do większości potraw. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ występuje on w wielu odmianach, które między sobą różnią się długością i kształtem ziarenek. Ryż przyrządza się tu na wszystkie sposoby, prócz gotowania, często jest smażony, a popularne są tu również kleiki z ryżu. Tajowie często jedzą nawet sam ryż zmieszany z przyprawami i ziołami! Najlepiej rękami. Ryż można zjeść na sto sposobów oraz ze wszystkim. W kuchni tajskiej popularny jest też sos sojowy lub sos rybny.

Zobacz także

Reguły tajskiej kuchni

Podstawy kuchni tajskiej

Elementy kuchni tajskiej

Kuchnia tajska

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.