Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Kuchnia tajska

Czy wiedzieliście, że kuchnia tajska należy do najzdrowszej i najbardziej zróżnicowanej kuchni na świecie? Dodatkowo, dania wykonuje się dziecinnie prosto, a smak jeszcze na długo pozostanie w naszej pamięci. Jeśli kiedykolwiek byłeś lub będziesz w Tajlandii na pewno zauważysz, że dla Tajów jedzenie to prawdziwe świętowanie, a przechadzając się miedzy ulicami stoją kolorowe stoiska wypełnione najróżniejszymi produktami oraz pachnące budki z egzotycznym jedzeniem. Musisz tego spróbować!
 

Tajowie są bardzo gościnni
Ta cecha łączy nasze obie kultury. Tajowie są bardzo gościnni i uwielbiają jadać w towarzystwie. Każdy posiłek traktują niczym rytuał i okazję do wspólnego spędzenia czasu w gronie najbliższych. Powinniśmy czerpać z ich kultury pełnymi garściami – Tajowie zawsze pozostają wierni zasadom harmonii i przyjemności, a reguła pięciu smaków, czyli idealnego połączenia gorzkiego, słodkiego, słonego, pikantnego oraz kwaśnego stanowi niezwykłą sztukę kulinarną!
 

Zdrowe jedzenie
Jak wspomnieliśmy wyżej, kuchnia tajska należy do najzdrowszych kuchni na świecie. Nawet po zjedzeniu dużej ilości jedzenia możemy być pewni, że nie grożą nam dodatkowe kilogramy. Kuchnia Tajów, pomimo wierności tym samym zasadom, jest bardzo zróżnicowana ze względu na regiony, na przykład na północy gotuje się delikatniej, a bazowymi składnikami jest raczej kapusta i mięso wieprzowe, za to już im dalej na wschód, tym więcej owoców morza i potraw z kokosem na talerzach. Za to południe słynie z najostrzejszej kuchni, gdzie króluje chili. To właśnie za sprawą sztuki przyprawiania świeżymi ziołami i przyprawami kuchnia tajska uchodzi za tak zdrową – samo chili wspomaga szybsze spalanie tłuszczy w naszym organizmie, nie mówiąc o innych ostrych przyprawach! W kuchni tajskiej wyczujemy również akcenty z sąsiednich krajów – Wietnamu, Laosu, Kambodży i potężnych Chin.
 

Bazowe składniki: ryż
Jak na Azję przystało, bazowym składnikiem większości potraw bez względu na region jest ryż. W Tajlandii występują różne rodzaje ryżu, chociaż najpopularniejszym jest aromatyczny ryż jaśminowy, czyli khao hawm mali. Watro wiedzieć, że ten ryż mogą jeść osoby pozostający na diecie bezglutenowej, poza tym, należy do jednych z najzdrowszych odmian! Tajowie nie używają pałeczek, z reguły wolą jeść rękami lub za pomocą łyżki – taki sposób jest dla nich po prostu wygodniejszy, jeśli chodzi o ryż.
 

Bangkok
W stolicy Tajlandii możemy spróbować potraw ze wszystkich tajskich regionów. Wszędzie zaskakują nas drobne stragany, bary oraz eleganckie restauracje, w których serwuje się tradycyjne tajskie dania. Jeśli będziecie mieli okazję tam być, na pewno nie zapomnij spróbować pad thai – makaronu ryżowego smażonego z rybą, cukrem, orzechami i sokiem z limonki. Raj dla podniebienia!

Zobacz także

Reguły tajskiej kuchni

Podstawy kuchni tajskiej

Elementy kuchni tajskiej

Jak gotują Tajowie?

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.