Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Podstawy kuchni tajskiej

Tajlandia zachwyca nas swoim orientalizmem, tradycją, kulturą i barwami. Podziwiamy spokój i opanowanie Tajów oraz styl życia. Nic dziwnego, skoro głównymi zasadami w ich kulturze są przyjemność i harmonia, co doskonale można posmakować zagłębiając się w świat zmysłowej i aromatycznej tajskiej kuchni.
 

Kuchnia tajska
Ogromny wpływ na kuchnię tajską mają ich sąsiedzi, czyli Chiny, Laos, Birma i Indie, które zostawiły swój ślad w postaci różnych przysmaków. Tajowie mają swój kodeks tworzenia potraw, a mowa tu o słynnej zasadzie pięciu smaków – czyli, aby potrawa była pełna, muszą harmonijnie się przenikać słodycz, gorycz, kwaśność, słoność i ostrość. Bazą kuchni Tajów są oczywiście przyprawy i zioła – świeże, suszone lub mielone. Mają one za zadanie wydobyć jeszcze więcej aromatu i smaku, aby spożywana potrawa działała na różne zmysły z równą siłą.
 

Główne składniki kuchni Tajów
Pomimo różnic regionalnych, kuchnia tajska bazuje przede wszystkim na mleku kokosowym i owocach morza (główne na południu, na północy gotuje się więcej mięsa wieprzowego). Najostrzejsza jest kuchnia w regionie północno-wschodnim, a na pewno każdy słyszał o słynnej potrawie larb, czyli pikantnej sałatce mięsnej z cebulą, chili i pikantno-kwaśniej zupy zwanej tom saep.
 

Różne sposoby gotowania jedzenia przez Tajów
Jak już wspomnieliśmy, Tajlandia jest bardzo zróżnicowanym regionalnie krajem. Ma to swoje przełożenie też i na kuchnię oraz sposoby gotowania jedzenia. Na przykład kilkadziesiąt lat temu w kuchni używano głównie glinianych naczyń, a w tej chwili prym wiodą naczynia metalowe oraz nowocześniejsze, takie jak znane nam woki (głębokie patelnie) i naczynia do gotowania na parze.
 

Przepisy z tajskiego stołu
Zrównoważenie pięciu smaków – słodkiego, gorzkiego, ostrego, słonego i kwaśnego wcale nie jest łatwym zadaniem, chociaż rezultaty są zachwycające. Tajowie są jednak mistrzami w przyprawianiu, więc wiedzą, że użycie ryżu, kokosu, limonki, chili, imbiru i czosnku pomaga uzyskać idealny efekt. Warto też wiedzieć, że najpopularniejszą odmianą ryżu w Tajlandii jest ryż jaśminowy.
Jakie potrawy z tajskiej kuchni mogą z powodzeniem znaleźć się na naszych europejskich stołach? Bardzo popularne są potrawy z krewetek, na przykład zupa ostro-kwaśna z krewetkami gotowana na bulionie z dodatkiem sosu tajskiego albo brokuły w sosie ostrygowym, podawane oczywiście z ryżem jaśminowym. Jedno wiemy na pewno, jest kuchnia tajska to zdecydowanie obszar, którym powinni zainteresować się wszyscy miłośnicy gotowania – życzymy smacznego!

Zobacz także

Reguły tajskiej kuchni

Elementy kuchni tajskiej

Jak gotują Tajowie?

Kuchnia tajska

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.