Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum.

Reguły tajskiej kuchni

Tajlandia jest niezwykle barwnym i zjawiskowym krajem, od którego Europejczycy mogliby nauczyć się wiele dobrych rzeczy, na przykład zaczerpnąć najważniejsze reguły filozoficzne dotyczące harmonii i przyjemności. Te reguły mają swoje odzwierciedlenie w każdej strefie życia, a dzisiaj porozmawiamy o kuchni.
 

Harmonia i przyjemność… w kuchni
Mogłoby się wydawać, że jeśli ktoś kieruje się filozofią życia, której hasłem jest „przyjemność”, nie ma żadnych reguł postępowania – jest to jednak bardzo mylne założenie. Tajowie mają ścisłe reguły dotyczące przyrządzania potraw, które muszą harmonijnie przenikać się smakami: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Tylko dzięki temu dany posiłek będzie pełny i zrównoważony. Musimy też dodać, że kuchnia tajska nie zamyka się tylko w Tajlandii, ale plemiona tajskie zamieszkują inne części Azji, takie jak Wietnam i Laos.
 

Baza kuchni tajskiej
Tajowie gotują zupełnie inaczej niż Europejczycy, a na dodatek mają różne podtypy kuchni jaka króluje w danym regionie (północna, północno-wschodnia, południowa i centralna). Między innymi, dla potraw z kuchni południowej używa się bazowo mleka kokosowego i owoców morza, natomiast na północy – mięso wieprzowe i delikatne obrobione warzywa. Jeśli chodzi o najostrzejszą kuchnię, wygrywa w tej kategorii kuchnia północno-wschodnia, gdzie do obiadu sypią dużo chili i wyrazistych przypraw. Najpopularniejsze danie na północnym wschodzie jest tak zwany larb, czyli ostra sałatka z mięsem, chili, cebulą i pikantno-kwaśną zupą (tom saep). Brzmi smacznie?
 

Ryż jaśminowy
Ryż kojarzy nam się chyba głównie z Azją i jest bardzo uniwersalnym składnikiem niemal każdej potrawy. Z ryżem możemy zjeść wszystko. Ale najpopularniejszym w Azji jest ryż jaśminowy, który po ugotowaniu pachnie trochę jak popcorn, aczkolwiek jest aromatyczny, delikatny i mogą go jeść osoby, które pozostają na diecie bezglutenowej. Cokolwiek Tajowie ugotują, na pewno aromatycznie to przyprawią i dodadzą świeże, suszone albo mielone zioła, które sprawią, że smak będzie intensywniejszy, a zapach mocniejszy. To wszystko dąży do mocnego oddziaływania na zmysły. Mieszkańcy Tajlandii są również fanami medycyny alternatywnej i leczenia za pomocą ziół i diety. Podobno można w ten sposób uleczyć nie tylko ciało, ale również i duszę.
 

Ku chwale tradycji…
Tajowie są narodem dbającym o tradycję, nie tylko jeśli chodzi o gotowanie. Słyną z tego, że ich posiłki zawsze podawane są po prostu pięknie! Wywodzi się to oczywiście ze sztuki eleganckiego przystrajania i serwowania potraw – w tym kwiatami lub rzeźbionymi warzywami i owocami.

Zobacz także

Podstawy kuchni tajskiej

Elementy kuchni tajskiej

Jak gotują Tajowie?

Kuchnia tajska

O nas

Odkryj razem z nami kuchnię tajską, która zaskoczy Cię smakiem, zrób w domu batony dla całej rodziny oraz poznaj tajemnice cukierków odpustowych.

Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed. Donec ut enim in risus molestie posuere non eu massa. Vestibulum vel odio vel libero rutrum. Praesent Sed consequat suscipit est, vitae dapibus ipsum iaculis sed.